„bTV Репортерите” за съдбата на родните паметници на културата

 
 
Получател:


Твоят e-mail:

„bTV Репортерите” за съдбата на родните паметници на културата
13.05.2017

Тази събота и неделя, от 19.30 ч., на фокус в „bTV Репортерите” ще бъде системата, чрез която през годините паметници на културата се превръщат в апетитни строителни парцели.

 

Точно в 19.30 часа съботното издание на предаването ще разкаже как се стигна до събарянето на 110-годишната „Двойна къща” в центъра на София. От филма на разследващия журналист Росен Цветков зрителите на bTV ще научат как един архитектурно-строителен паметник на културата може да бъде купен, а след това и унищожен въпреки обществената съпротива.

 

На въпроса кой допусна унищожаването на къщата на Митови, пред камерата на bTV ще застане експерт от съвета, предложил на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов ценният имот вече да не е защитен.

 

Умишлено ли е палена „Двойната къща”, за да се досъбори? Защо сегашният й собственик Кирил Киров, известен с прякора Японеца, е решил да изгради на нейно място подземен паркинг? И защо в рамките на един ден освен „Двойната къща” статутът си губят още две къщи – паметници на културата? Отговорите на тези и други въпроси зрителите ще научат във филма на Росен Цветков и оператора Любен Кацаров „Багери срещу историята” – тази събота, веднага след централните новини на bTV.

 

Темата за системата, чрез която паметници на културата се превръщат в строителни парцели през годините, ще намери своето продължение и в неделното издание на предаването. В „Къщи for sale” Теодора Енчева и операторите Евгени Генов и Любен Кацаров ще покажат абсурдни примери на нехайство и бездушие към недвижимите ценности от Третото българско царство.

 

И още – коя институция взема пари под масата, за да се заобикалят законите, и кой носи отговорност за изгубеното национално културно наследство? Ще проговори ли новият министър на културата за порочните практики? Всичко това в „bTV Репортерите” – на 14 май, от 19.30 ч.

 

коментари (0)


 
тагове
 
 
добави в любими
 
коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg