Ничия земя – да отглеждаш убиец

 
 
Получател:


Твоят e-mail:

Ничия земя – да отглеждаш убиец
10.01.2015

На 4 ноември 1989г., само шест дни преди падането на Тодор Живков, в централния софийски затвор се чува последният изстрел, с който е изпълнено смъртно наказание в България. Самоковският дърводелец  Георги Алински е застрелян по обвинения в системна диверсия срещу народната власт. Скоро е наложен мораториум върху изпълнението на присъдите, но осъдените продължават да очакват своя разстрел в единичните си килии. Смъртни присъди се произнасят до 10 декември 1998г., когато смъртното наказание е заменено от доживотен затвор без право на замяна. В България  днес такова наказание изтърпяват седемдесетина души.

 

Тази събота, 10 януари в “Ничия земя” Елена Чопакова ще ви запознае с един от тях. Ангел Ангелов има две смъртни присъди – едната е за убийството на жена му Елена, а другата за поръчителство и съучастие в убийството на баща му Тодор.

 

За него следователят, който разкрива престъпленията, казва, че миришел на смърт, а съседите в селото още разказват страховито украсени истории за човешка кайма. Ще видите кой е изкопчил неговите самопризнания. Ще видите уникални кадри от разследването на двете брутални убийства. Ще чуете самопризнанията на мъж, опитал се да свари части от жена си в казана за ракия. Ще чуете пенсиониран вече прокурор, който твърди, че отново би поискал същата присъда. Ще видите жена, която от страх да не е следващата, става ням свидетел на убийство и съучастник в друго. Ще видите докъде може да стигнат границите на човешката жестокост и хладнокръвие. Ще видите правосъдие, което прилага цялата строгост на закона бързо и ефективно. Ще видите Ангел, който убива.

 

“Съветът на Европа настоява България да отмени доживотния затвор без право на замяна, защото е твърде нехуманна мярка, а затворите са места, освен за лишаване от свобода, и за превъзпитание. Със зловещия разказ за Ангел Ангелов не ви разказваме самоцелно жестока история. Той струва на държавата ни 3 евро и 30 цента на ден, а минимумът за Европа е 3 евро. Въпрос на време и желание от негова страна е да осъди България в Страсбург заради лоши условия на живот.

 

Някои служители на затвора нарекоха местоработата си „социален патронаж и приют“. Роднините му твърдят, че нямат пари да го посещават в затвора, а последното му свиждане е с дъщеря му, преди няколко години, откогато той я мисли за мъртва. Увери ни, че никой не му липсва, липсва му единствено свободата. За вас остава да си отговорите на въпроса подлежи ли на превъзпитание Ангел Ангелов. За нас остана да се чудим – скъпо ли е да отглеждаш убиец, вместо да му подариш надежда за свобода?”

 

 “Ничия земя”  – събота, 10 януари, 18:00 часа, Нова телевизия

 

коментари (0)


 
тагове
 
 
добави в любими
 
коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg