Вижте далаверите в един български университет

 
 
Гледайте "Темата на Нова" този уикенд
Получател:


Твоят e-mail:

Вижте далаверите в един български университет
08.07.2011

Събота, 9 юли, 19:30 ч.
тема: Алма матер – майка хранителка, но за кого?
автор: Васил Иванов
оператори: Димитър Славов

Представяте ли със закон да ви задължат всеки месец да давате пари на някой за нещо, но парите той сам да решава как и за какво да ги харчи, а вие да нямате думата. И освен това, в същия закон пише, че той е автономен. Така стоят на практика нещата с държавните университети у нас.

От бюджета, тоест от данъците, ни финансираме висшите училища, а техните ръководства – ректори и ректорски съвети, които те сами си избират, решават как да харчат парите.

Например, в един от университетите, всяка година данъкоплатците наливат пет милиона лева. Вместо по същество – за обучение, два милиона от тях отиват за какви ли не ремонти. Тези ремонти, разбира се, съгласно закона, се извършват с обществени поръчки. Тоест, прави се конкурс коя фирма да спечели определения ремонт. По закон, критериите са най-ниска предложена цена. Във въпросния университет обаче критерия е малко по-различен. Поръчки за ремонти пелелят тези фирми, които безплатно ремонтират двата апартамента и къщата на ректора. Това е практика от три години насам, според шефовете на поне пет фирми, работили там...

Кой е този университет и какви финансови далавери стават там?  Защо фирмите-изпълнители мълчат по въпроса? Каква комисионна получава ректора от поръчката?


Неделя, 10 юли, 19:30 ч.
тема: Китайска сила – 2 част
автор: София Стойчева

"Темата на Нова" показва втора част от филма за Китай. Разказът за азиатската страна минава през историите на двама българи - 26-годишната Валя Кръстева (една от първите български манекенки, която идва да работи в Китай преди 10 години) и Димитър Москов.

Между евтините китайски стоки и небостъргачите в големите градове, знаем ли всъщност каква е представата ни за Китай? Защо в Китай няма условни присъди? Защо няма много катастрофи? Защо колелата и мотопедите са най-разпространеният начин на придвижване? В какво се изразя икономическият бум в Китай? Защо богатите китайци не могат да пътуват по света? Защо средната цена на квадрат жилищна площ дори в най-обикновените квартали е между 2500 и 3000 евро? Може ли обикновеният китаец да си купи собствено жилище и защо е жизненоважно това за него? Защо държавата периодично се намесва на пазара на имоти? Защо бракът е много важен за жените? Защо в Китай няма Фейсбук и Google?

 

коментари (0)


 
тагове
 
 
добави в любими
 
коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg