Започва био седмица в „На кафе”

 
 
Получател:


Твоят e-mail:

Започва био седмица в „На кафе”
04.04.2011
Изследвания в лаборатория отчетоха двойно по-високи стойности на нитрати в био зеленчуците, отколкото в тези, купени от пазара

  Почти двойно повече съдържание на нитрати в био салатата и био доматите, отколкото в обикновените такива – това бяха резултатите от днешното лабораторно изследване в предаването „На кафе”. В марулята, купена от пазара, отчетените нива на нитрати, бяха 1200 мг. на килограм продукт, за разлика от био марулята, където тези стойности бяха почти два пъти повече – 2450 мг. на килограм. Подобна статистика беше отчетена и в изследванията на доматите. Купените от пазара бяха с изключително ниски стойности – около 20 мг., докато отново двойно повече – около 40 мг. беше съдържанието, измерено в био доматите.

Инж. Д-р Лазарина Герова, която направи изследванията в лаборатория, обясни тези резултати с факта, че био продуктите са били от първо бране, което винаги отчита по-високи стойности на нитрати. Тя обясни още, че био производството също може да съдържа нитрати и че от особено значение за това е дозата на торене, както и склонността на зеленчука да натрупва нитрати. Според стандартите на Световната здравна организация, позволените норми са 50 мг. на кг. продукт за бебета и 250 – 300 мг. за възрастни. Според д-р Герова обаче трябва да се има предвид, че отчетените нива се отнасят за килограм продукция и в зависимост от количеството, което човек консумира, тези стойности може и да не са тревожни.

Д-р Мария Папазова също даде конкретни съвети за това как да намалим до минимум съдържанието на нитрати в плодовете и зеленчуците. Да избираме продукти със средна големина, да ги съхраняваме на не много топли и задушни места, както и винаги да белим кората бяха сред основните препоръки. Друг полезен съвет, който д-р Папазова разкри в ефир, е да консумираме зеленчуците с лимонов сок, който спира вредния ефект на нитратите.

От днес до края на седмицата „На кафе” ще се посвети изцяло на био темата и био начина на живот. Утре ще разберем всичко за животинските био продукти, като в ефир ще бъде направен сравнителен анализ между обикновеното и био месо, както и обикновеното и био кисело мляко. Био козметиката също ще намери своето място в предаването. Как се добива антиоксидантна вода и по какъв начин тя може да оказва антибактериално, заздравяващо и подмладяващо въздействие? Каква е разликата между био и натуралната козметика и тази, направена от химически синтезирани продукти? Зрителите ще разберат още и кой издава сертификатите и как се става био производител в България, как държавата контролира процеса и може ли да станем ключова страна в био производството. Специални гости в предаването тази седмица, които ще коментират темата, ще бъдат Катя Михайлова и Надежда Нейнски.

Стартиралата био седмица е част от традиционната за „На кафе” тема за природосъобразния и здравословен начин на живот. Всеки понеделник, в рубриката на д-р Мария Папазова, зрителите могат да научат интересни и полезни съвети за това как да постигнат пълноценен начин на живот със средствата на природата и алтернативните лечебни практики.

 

коментари (0)


 
тагове
 
 
добави в любими
 
коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg