Big Brother Family - опасен за децата вън и вътре в къщата

 
 
Получател:


Твоят e-mail:

Big Brother Family - опасен за децата вън и вътре в къщата
16.02.2010
130 неправителствени организации се обявиха категорично против участието на деца в Big Brother Family.

Включването на деца в подобен телевизионен формат нарушава техните права по конвенцията на ООН за защита на детето и заплашва нормалното им физическо, умствено и социално развитие, алармират гражданските организации.

От Национална мрежа за децата конкретизираха, че чрез участие на деца в реалити формати се нарушава правото на личен живот и лично пространство, чрез излагането им на публично наблюдение. Освен това се нарушава правото на родителска грижа.

Въвличането на деца в икономическа дейност представлява форма на детски труд и икономическа експлоатация на детето, предупредиха още от неправителствените организации.

Психолозите са категорични, че влизането на деца в къщата на Big Brother крие много рискове - наблюдаването им води до преиначаване на автентичните реакции и децата престават да са спонтанни. Допълнителни рискове носи изолацията им.

Сериозни опасности осъществяват не само за децата, включени в предаването, но и за тези, които ще бъдат зрители и ще стоят пред телевизионните екрани. Неспособността на децата да правят ясна разлика между действителността и видяното по телевизията, прави напълно реална сериозната опасност почти изцяло да се идентифицират с децата в къщата.

„Децата не са умалени възрастни. Неслучайно законът ги пази, родителите няма право да ги поставят под риск", категорични са представителите на Националната мрежа.

От организацията съобщиха още, че са изпратили сигнал до Агенцията за закрила на детето, че са сезирали СЕМ за нарушаване на Закона за радиото и телевизията и Закона за защита на потребителите за авторекламата на „Big Brother Family".

Отправена е и молба до Нова телевизия и продуцентите на предаването да се предостави повече информация на родителите.

Над 1000 души са се присъединила към петицията на неправителствените организации срещу въвличането на деца в реалити шоуто. Над 4300 души са се присъединили към призива във „Фейсбук".

Националната мрежа отправи апел за повече родителска отговорност.

 

източник (news.bg)
коментари (0)


 
тагове
 
 
добави в любими
 
коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg