Според психолози липсата на контрол води до различни зависимости

 
 
Получател:


Твоят e-mail:

Според психолози липсата на контрол води до различни зависимости
01.01.2010
В каква степен сме пристрастени към различни аспекти от ежедневния си живот и на какво се дължи вторачването ни в техника, външен вид и комуникации?

За да отговорят на тези и други въпроси, гости вчера в „Точно така” бяха специалисти в областта на зависимостите и хора, отдали се на тях. Те разказаха на Светльо за времето и усилията, които отделят за своите мании и за методите за лечение на пристрастеността.

Психолозите Илиян Илиев и Борислава Костова от години работят с пациенти със зависимост към психоактивни вещества и с хранителни разстройства. Те коментираха и съвременните зависимости, които през последните двадесет години драстично са се увеличили.

Навлизането на нови технологии и методи за подобряване на визията водят след себе си до все повече пристрастени към тях хора.

„В днешното консуматорско общество всички ние сме продукт, който трябва да се продаде”, каза Илиян и добави, че стремежът на всяка цена да изглеждаме добре обикновено води до вманиачаване на тема визия. Като много разпространени бяха посочени и зависимостите към хазарт, пазаруване, мобилни комуникации, Интернет и виртуалните социални мрежи.

Психолозите определиха като зависим човек, който не може да контролира поведението, реакциите и импулсите си. Организаторката на тазгодишната церемония „Спортист на годината” Христина Богданова изцяло се съгласи с тяхното мнение.

Тя открито признава пристрастеността си към мобилните комуникации, заявявайки, че не може да живее без телефон и компютър. Христина разказа, че оставайки без работа преди седем години е стигнала до момент, в който от яд, че мобилният й не звъни, го е разбила в стената. От тогава до днес тя се подлага на терапия за овладяване на стремежа си да контролира всичко, на който отдава зависимостта си от постоянна информация и връзка с колеги и близки.

В шоуто гостува и бизнес дамата Нели Топузакова, която в продължение на вече две години прекарва в солариума между 40 и 60 минути на седмица. Пристрастеността си към тъмния тен и фитнеса тя обясни с желанието да си достави лично удоволствие, но според Борислава Костова тази зависимост се дължи на вътрешна несигурност в собственото „Аз” и стремеж да промениш начина, по който те възприемат околните.

“Точно така” се излъчва от понеделник до петък в 17:30 ч. само по PRO.BG и онлайн на www.tochnotaka.probg.bg/live

 

коментари (0)


 
тагове
 
 
добави в любими
 
коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg