Информираността за СПИН е най-добрата превенция!

 
 
Получател:


Твоят e-mail:

Информираността за СПИН е най-добрата превенция!
01.01.2010
Директорът и мониторинг мениджърът на Програмата за превенция на СПИН и ХИВ към Министерство на здравеопазването Тонка Върлева и Цветана Якимова гостуваха вчера в „Точно така” по повод Световния ден за борба със смъртоносната болест. Към тях се присъединиха и председателят на фондация „Право на свободен избор” Владимир Качаклиев и модният дизайнер Румен Георгиев, който е успял да се пребори с наркозависимостта си.

Според официалната статистика заразените със СПИН в България са 1 071 души. Това обаче са само регистрираните болни, а в действителност броят е поне три пъти по-голям. Изследванията в световен мащаб говорят, че около 4 000 са носителите на ХИВ вирусът у нас.

„Много е важно обществеността да знае, че има разлика между ХИВ и СПИН. Носителите на вируса могат да живеят до десет години без да се проявят симптомите на болестта, а СПИН е вече стадият, при който инфекцията е напреднала и има нужда от лечение”, разказа Тонка Върлева.

От 1988 г. в България е въведена безплатна медикаментозна терапия, а към днешна дата в цялата страна се извършват анонимни изследвания, имащи за цел да предотвратят развитието и разпространението на болестта.

„За съжаление хората се притесняват дори да се изследват, а това е първата и най-важна стъпка”, споделиха дамите, които ежедневно контактуват с ХИВ позитивни.

В нашето общество все още съществува страх от заразяване със СПИН при контакти от битов характер. Всъщност както е известно, вирусът се предава само по кръвен, по полов път и от майка на дете. В последния случай плодът може да бъде предпазен от заразяване, ако в ранен етап започне медикаментозно лечение.

Всички гости на Светльо изразиха мнение, че превенцията е тясно свързана с информираността. Най-много усилия трябва да се положат по отношение на подрастващите и рисковите групи – наркозависими, хомо и бисексуални, проституиращите и представителите на ромското малцинство, при които безразборните сексуални контакти са често срещани.

Според Владимир Качаклиев, който е инициатор на основаването на първите наркокомуни в България, в училищата трябва да се въведат тестове за употреба на наркотици, а Цветана Якимова изрази мнение, че по-голям успех ще има здравното образование още в началните класове.

“Точно така” се излъчва от понеделник до петък в 17:30 ч. само по PRO.BG и онлайн на www.tochnotaka.probg.bg/live

 

коментари (0)


 
тагове
 
 
добави в любими
 
коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg