Истината и лъжата в жълтата преса според Сашка Васева и Драго Драганов

 
 
Получател:


Твоят e-mail:

Истината и лъжата в жълтата преса според Сашка Васева и Драго Драганов
01.01.2010
Темата за истините и лъжите в пресата става все по-популярна, след като в България се нароиха множество жълти издания. За това как вестниците съчиняват неверни истории и произвеждат фалшиви новини говориха вчера Сашка Васева, Драго Драганов и журналистите Иван Бакалов и Павлина Русанова в студиото на Светльо Витков и предаването „Точно така”.

„Би трябвало да съм свикнала, но всъщност много нощи съм плакала заради писани за мен неща”, сподели Сашка Васева със Светльо. Дупнишката Мадона каза, че само в живо предаване може да се разбере какъв си в действителност, защото думите ти не могат да бъдат преиначени.

За да избегне такива отрицателни емоции Драго Драганов се стреми да запази личния живот за себе си и приятелите си. Според него пресата е създала нова ценностна система – хората търсят скандали и това продава вестниците.

Сашка се съгласи с него, че ако не се пише за теб, значи си извън играта. Оказва се, че все по-често близки до известните личности дават информация и пускат слухове на журналистите, които не спят, а си вършат работата.

„Който иска да печели, жълтее. Така наречените сериозни издания също пробутват сензационни новини покрай явните PR публикации, които поне не вървят при таблоидите”, заяви Драго.

Представителите на журналистическата гилдия в студиото Павлина Русанова и Иван Бакалов споделиха, че също са потърпевши. Материали от техните издания се копират дума по дума в жълтите вестници, които дори си позволяват да цитират имената на авторите като техни дописници.

В други случаи определено изказване се взима от интервю с известна личност и излиза като заглавие в статия със съвсем различен контекст. „За съжаление жълтите вестници са с най-висок тираж, което означава, че хората им вярват”, оплакаха се те.

По телефона в шоуто се включи адвокатът по авторско право Велизар Соколов, известен и като Заки от дует „Авеню”. Той подкрепи твърдението на Драго Драганов, че в България е безсмислено да съдиш медия, тъй като налаганите парични обезщетения са нищожни и не могат да затруднят функционирането на изданията. Соколов каза също, че едно подобно дело може да се проточи с години, а доверието в съдебната система и нейните възможности е толкова ниско, че публичните личности в България предпочитат да не завеждат подобни искове.

“Точно така” се излъчва от понеделник до петък в 17:30 ч. само по PRO.BG и онлайн на www.tochnotaka.probg.bg/live

 

коментари (0)


 
тагове
 
 
добави в любими
 
коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg