Плачещата Богородица в „Отечествен фронт”

 
 
Получател:


Твоят e-mail:

Плачещата Богородица в „Отечествен фронт”
01.12.2009
„Чудесата се случват на тези, които са готови да вярват и които са готови да помогнат на чудесата да се случат!” – твърди Мартин Карбовски и разказва историята на плачещата икона в Годеч.

В последната събота на ноември социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” разказва историята на чудото в Годеч, където в един обикновен дом една икона проплаква с кървави сълзи.

„Чудесата са около нас – и обикновено са за наша сметка!” – разказва Мартин Карбовски. – „В „Отечествен фронт” ще видите самата плачеща икона и леля Ваня – жената, в чийто дом се е случило чудото. Факт или измама? Търсене на лековерни наивници или годечко чудо? Ще трябва да прецените сами! Не ви карам да вярвате – съобщавам ви факт, който и вие, и ние искаме да проверим!”

Иванка Арсова от Годеч е тежко болна – изпадала е на два пъти в клинична смърт, а в момента живее с два байпаса. Докато е в болницата получава подарък от непозната жена – икона на Богородица с младенеца. Иконата е хартиена и е купена от пазара. Ваня оздравява и отнася иконата в дома си в Годеч.

И един ден се случва голямото чудо – обикновената хартиена икона, облепена с лейкопласт по краищата, забита с пирон на стената на обикновената къща на Иванка Арсова, се разплаква със собствени сълзи и плаче в продължение на пет дни. Това се случва на 1 септември 2004 година.

Повикан е свещеник, който сам се убеждава, че иконата наистина плаче, а по съвет на монахиня от манастира я поставят в специална рамка със стъкло, без да променят положението й.

Новината за плачещата икона бързо се разчува. Къщата на Ваня в Годеч става място за поклонение и всеки ден тя посреща в дома си всеки, дошъл да види и да се помоли пред иконата, която до сега е плакала общо четири пъти…

А хората от Годеч разказват за болни деца, които оздравявали, бездетни жени, които се сдобивали с рожби…

„Ако такова нещо се случи в католическа страна, Ватикана веднага изпраща на място специалисти, за да уточнят дали наистина става дума за чудо или за някакъв номер, от който могат да се изкарат пари.” – коментира Карбовски. – „Едно е сигурно за мен – леля Ваня няма причина да лъже за иконата, защото на този етап не се е възползвала от чудото!” С даренията, оставяни от посетителите в дома й, Ваня помага на нуждаещите се и води стриктен отчет за всяка стотинка.

Много от жителите на Годеч вярват в чудото, но и много дълбоко се съмняват, че иконата на Ваня може да плаче. Случва се някой да се опита да откачи плачещата икона от стената, за да й види гърба…

„Възможно ли е точно в Годеч да се случи чудо?” – пита Карбовски. – „Една малка икона да започне да плаче със сълзи? Мястото на иконата е много важно – ако една плачеща икона е истинска, тя едва ли би избрала да заплаче в дома на богат човек или в църква, където оборотът от свещи е основното занимание.

Иконата избира Годеч, за да плаче, избира дома на обикновени хора! Въпросът не е дали плаче иконата, а защо плаче! Редно ли е да живеем в свят, където един има десет коли, а друг няма нищо? В свят, пълен с несправедливости? В свят, пълен с беди, които си причиняваме един на друг? В свят, пълен с обикновена грозота и необикновена жестокост?

Иконата, ако плаче, тя плаче за нас! Не плаче за годечани, не плаче конкретно за един човек… Тя вижда като нас какво ни се случва и плаче вместо нас. Вярвам силно, че иконите започват да плачат там, където хората са забравили да го правят!…”

”Отечествен фронт” – събота, 28 ноември 2009 г., 18:00 ч. по Нова телевизия

 

коментари (0)


 
тагове
 
 
добави в любими
 
коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg