Параграф 22

 
 
Държава: САЩ
Година: 1970
Жанрове: Комедия, Военен
Разпространител: Paramount Pictures

Сюжет:
    

Великолепна екранизация по антивоенния роман на Джоузеф Хелър - неподражаема сатира на абсурда в любимия за американското кино жанр - "черна комедия". Изумително заснета епична картина на войната, която от анекдот се превръща в трагедия за безчовечността и безсилието.

Капитан Йосарян е пилот от американските военновъздушни сили в Италия по време на Втората световна война. За да се спаси от участие в бомбардировките, той решава да инсценира психична негодност. Наивен човек! В своите отчаяни опити да демонстрира лудост, той не забелязва, че всички около него отдавна са полудели, защото самата война е едно безумие, продължаващо с усилията само на безумци. Всяко бягство те връща обратно във войната. Военното мислене и бюрократизъм са узаконили този парадокс в Параграф 22. (Ако един летец е луд, той може да престане да лети. Трябва само да откаже. Но ако откаже, значи е нормален и трябва да продължи да лети.)

„Имаше само една засечка и това беше Параграф 22 – според него онзи, който при действителна и непосредствена опасност е загрижен за собствената си сигурност, има напълно здрав разум. Ор беше луд и можеше да бъде отчислен от летателния състав. Единственото, което трябваше да направи, беше да поиска да го отчислят; но щом поискаше, той вече нямаше да бъде луд и трябваше да участва в полети и занапред. Ор щеше да бъде луд, ако участваше и занапред в бойни полети, а щеше да бъде здрав, ако не участваше, но щом беше здрав, трябваше да продължи да лети. Ако летеше, щеше да бъде луд и нямаше да трябва да лети; но ако не искаше да лети, значи беше здрав и трябваше да лети. Йосарян бе дълбоко развълнуван от абсолютната простота на тази клауза в параграф 22.“


 

Рейтинг: 1.4
Гласувай: 

 


 
тагове
 
 
добави в любими
 
 
виж в програмата
 

 
актьори
 
 
всички
 


 
 
галерия
 


   Допълнителна информация:      


коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg