Опасен ум

 
 
Държава: САЩ
Година: 1995
Жанрове: Драма, Трилър, Криминален
Разпространител: Buena Vista Pictures

Сюжет:
    

Това е едно от онези училища във вътрешността на американските градове, където почти всички ученици са бунтари, обикновено от афро- или латиноамерикански произход, с трудно детство, проблеми в семейството, близо до пътя на дрогата. Най-голямото предизвикателство за тях се случва на първия учебен ден, когато в класната стая влиза тяхната демографска противоположност - учителка, бяла жена. Тя използва всички възможни методи, за да ги стимулира да учат (дори награди с лакомства). Опитите й да привлече вниманието им с изкуство и култура като музиката на Боб Дилън, поезията на Дилан Томас завършват в полза на бойните изкуства - тя владее "карате" и това е истински "хит" за нейните питомници. Но жената, която стои срещу тях е честна и открита. Много бавно, един по един, те отвръщат на нейната откровеност, добронамереност и симпатия. Тя е единствената, която проявява грижа за тяхното бъдеще.

"Опасен ум" е последният филм от продължителната серия от сантиментални филми за учители, които променят живота на своите ученици. Тази история е по действителен случай. Луан Джонсън не е измислена, а реален герой и автор на биографичната си книга "Опасен ум", по която е създаден този филм. Всъщност тази история е съществувала винаги, един от нейните литературни оригинали е създаден преди много години, приет със същия успех както и последвалия филм - книгата на Рикардо Брейтуейт "На учителя с любов", чиято роля се изпълнява от Сидни Поатие в едноименния филм. Схемата е почти същата с тази разлика, че учителят е чернокож мъж в клас от бели ученици в подобен мрачен и проблемен квартал. Останалите събития се повтарят, градацията следва желания си ход, но реализмът и реализацията имат друго ниво и стойност.


 

Рейтинг: 2.8
Гласувай: 

 


 
тагове
 
 
добави в любими
 
 
виж в програмата
 

 
актьори
 


 
 
галерия
 


   Допълнителна информация:      


коментари
 
добави коментар
 
Отг: Опасен ум06.04.2009 в 14:50
 
за съжаление нашата действителност в училищата днес е дори още по тежка, така че мога да ви пожелая само приятно гледане ...
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg