Мерси за шоколада

 
 
Държави: Франция, Швейцария
Година: 2000
Жанрове: Драма, Трилър, Криминален
Разпространители:

Сюжет:
    

След кратък съвместен живот преди години, световноизвестният концертиращ пианист Андре Полонски (Жак Дютрон) се жени отново за Мика (Изабел Юпер) - директорката на "Мюлер Шоколатс" в Лозана, Швейцария. 18-годишната Жан (Ана Муглалис) научава случайно, че едва не е била разменена в деня на раждането си с Гийом (Родолф Поли) - синът на Андре от втората му съпруга Лизбет, която по-късно загива при катастрофа. Ами ако тази размяна наистина се е случила? Дали Жан, която се подготвя за международен конкурс за пианисти, е наследила нещо от таланта на Андре.

А трагичната смърт на Лизбет наистина ли е инцидент? В търсене както на корените си, така и на ментор, Жан влиза в живота на друго семейство. Неволно, тя обърква плановете на прекалено гостоприемната Мика. Като се опитва да възстанови във всеки детайл събитие, случило се преди 8 години - този път със залог животът на Жан, - Мика демонстрира, че доброто понякога е просто обратното на злото.

53-ият филм на Клод Шаброл е и един от най-изпипаните му. Мика може и да подарява на доведения си син филм на Фриц Ланг, но от двамата богове-покровители на Шаброл тук доминира Хичкок. В съзнателно зловещото използване на стълби и огледала; в нараствощото усещане за "дежа вю", което, подобно на Шемет, се затяга около главните герои; и преди всичко в играта на Изабел Юпер като Мика, напомняща за Ингрид Бергман в Небезизвестните и дори (докато тя невротично контролира семейното имение) на г-жа Данвърс, изиграна от Джудит Андерсън в Ребека.

Кийт Рийдър, сп."Sight & Sound"


 

Рейтинг: 0
Гласувай: 

 


 
тагове
 
 
добави в любими
 
 
виж в програмата
 

 
актьори
 


 
 
галерия
 
коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg