451 градуса по Фаренхайт

 
 
Държава: Великобритания
Година: 1966
Жанрове: Драма, Фантастика
Разпространител: Universal Pictures

Сюжет:
    

Някъде в неопределеното бъдеще Монтаг (Оскар Вернер) е съвсем млад "пожарникар". Той отговаря за издирването и изгарянето на книги. В обществото, в което живее Монтаг, четенето е престъпление, а притежанието на книги - забранено…

Заснет в лондонско студио, с ограничен бюджет, налагащ на Трюфо многобройни компромиси, "451 градуса по Фаренхайт" е един от най-амбициозните и рисковани филми за режисьора. Получава се филм - поглед в бъдещето, изчистен, непреходен.

"Именно, защото за да бъде харесан, е достатъчно да се покаже дори и само една горяща книга, това ми позволи да направя филм, в който няма излишни думи. Хората ще видят във "Фаренхайт" множество велики идеи. Може би причината е книгата, само че лично аз не се интересувам от тези велики идеи, от тази тържествена страна. Смятам, че моите теми трябва да се приемат с известна несериозност, както винаги правя аз самият. "451 градуса по Фаренхайт" е в известен смисъл възхвала на хитростта. Идеалният начин за противопоставяне. Гениална хитрост - тези книги, които хората изгарят, за да се подчинят на закона, но които наизустяват и, преди да умрат, предават на поколенията и ги обезсмъртяват." (Франсоа Трюфо)


 

Рейтинг: 1.4
Гласувай: 

 


 
тагове
 
 
добави в любими
 
 
виж в програмата
 

 
актьори
 


 
 
галерия
 


   Допълнителна информация:      


коментари
 
добави коментар
 
 
Уникална книга и уникален филм!!! Трюфо и Бредбъри са № 1!!!
 
Когато гледах този филм преди 40 г. се замислих дали някога е възможно да стане това. Сега ме гледат и ми викат боклук хора, които са стигнали долната граница на падението. Книгите се продажат на килограм по улиците и 100 годи6ната библиотека на семеиството ми е повод за присмех от ина4е добрите ми деца. На тавана или на боклука, та да не пре4и да се дава имот под наем за да се живее марково и мутренски. И аз ре6их да се запаля в дома,който ме праве6е 4овек. Сега сме по зле от 100 години насам.
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg