Списъкът на Шиндлер

 
 
Държава: САЩ
Година: 1993
Жанрове: Драма, Исторически, Биографичен
Разпространители: Universal Pictures

Сюжет:
    

Въпреки че винаги ще бъде свързван с попкултурни класики като "Челюсти", "Близки срещи от третия вид" и "Похитители на изчезналия кивот", Стивън Спилбърг никога не е правил по-велик филм от тази покъртителна драма за нацисткия индустриалец, спасил повече от 1000 евреи от сигурна смърт в концентрационните лагери по време на Втората световна война.

Заснет по книгата на австралийския писател Томас Кениъли, "Списъкът на Шиндлер" ни връща в 1939 г., когато хитлеровата армия завзема Полша. Поддръжникът на нацистите Оскар Шиндлер (Лиам Нийсън в най-добрата роля в кариерата си) успява да уреди наемането на безплатна работна ръка в лицето на евреи, нарочени за унищожение. Сред тях е и счетоводителят Ицхак Стерн (Бен Кингсли), който се превръща в най-доверения му човек. Първоначално користният Шиндлер остава поразен от трагичната съдба на работниците си и прави всичко възможно да ги спаси. Това не убягва от вниманието на ужасяващия садист – комендантът Амон Гьот (Ралф Файнс).

За този филм Спилбърг загърбва своите изпитани начини на разказване, снима в черно-бяло, за да е по-достоверна цялостната атмосфера и използва предимно ръчни камери, за да постигне документален стил. Детайлите от периода са възстановени с изумителна акуратност. Нийсън е абсолютна сензация в ролята на индустриалеца с пробудена човечност, а Файнс – по това време напълно неизвестен, е "порядъчно неприятен" в ролята на аморалния комендант на концлагера.

"Списъкът на Шиндлер" е незабравим филм – най-доброто постижение на най-успешния кинематографист от своето поколение.


 

Рейтинг: 1.3
Гласувай: 

 


 
тагове
 
 
добави в любими
 
 
виж в програмата
 

 
актьори
 


 
 
галерия
 
коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg