Невена Коканова

 
 
Невена Коканова
Държава: България
Рожденна дата: 12.11.1938
Починал: 03.06.2000

Биография:
    

Невена Коканова е българска актриса, наричана дълги години „първата дама на българското кино“. Майка ѝ е от известна австрийска аристократична фамилия, а баща и е бил политически затворник в Белене.

Започва кариерата си като стажант-актриса на 18 години в средата на 1950-те в Ямболския театър, без да има специално образование. Изиграва над 50 роли в киното. Снима се за пръв път в ролята на Ема във филма „Години за любов“ (1957) на режисьора Янко Янков. Изпълнява ролята на Ирина от екранизацията на романа „Тютюн“ (1962) (реж. Никола Корабов), България/СССР, Жана от „Инспекторът и нощта“ (1963) (реж. Рангел Вълчанов), Лиза от „Крадецът на праскови“ (1964) (реж. Въло Радев), Ана от „Карамбол“ (1966) (реж. Любомир Шарланджиев), Неда от „Отклонение“ (1967) (реж. Гриша Островски), Герда от „С дъх на бадеми“ (1967) (реж. Любомир Шарланджиев), Тинка от „Момчето си отива“ (1972) (реж. Людмил Кирков) и много други.

През 1969 г. се снима във филма на голямата италианска кинорежисьорка Лилиана Кавани „Галилео Галилей“.

Блага Димитрова написва „Отклонение“ специално за нея. В нейна чест Министерство на културата и „Бояна Филм“ учредяват филмова награда, т. нар. „Награда на името на Невена Коканова“ за обещаващ филмов дебют на актриса. Неин съпруг е известният български режисьор Любомир Шарланджиев. Нейния брат Димитър Коканов също е актьор.

В Ямбол има Театрални празници и Драматичен театър „Невена Коканова“. На нейното име е наречен и театърът в Дупница.


 

Рейтинг: 2.7
Гласувай: 

 

 
тагове
 
 
добави в любими
 

 
Филмография
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
галерия
 

   Допълнителна информация:      

 
новини
 
 
форум
 
 
групи
 

коментари
 
добави коментар
 
всички коментари (5)
 
И БОГ създаде жената- НЕВЕНА КОКАНОВА!
Неповторимо сияйна,изключителна не само външна, но и вътрешна красота, носеща в себе си само скромност, земност и топлина!
 
Като артистка естествена неподправена и истинска сякаш Бог каза Ще създам красота недокосната от поквара и сянката този свят.Можеше с поглед да изкаже цялизказ смисъл и чувственост.Моята сестра има същото излъчване.Те са по скоро божии отколкото земни.
 
Обаятелна и във всяка клетка на нейната същност -жена
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg