Вал Килмър

 
 
Вал Килмър
Държава: САЩ
Рожденна дата: 31.12.1959

Биография:
    

Вал Едуард Килмър е американски актьор, известен с ролите си във филмите "Александър", "Жега", "Батман завинаги", "Светецът" и "Истински романс". Въплъщавал се е в образите на приличащия на Елвис Пресли идол на тийнейджърите Ник Ривърс в "Строго секретно!", в легендата "Били Кид", културния герой Робърт Елиът Бърнс и рок-идолът Джим Морисън. Играл е и Брус Уейн/Батман.

Роден в Лос Анджелис, Калифорния, Килмър израства в Долината на Сан Фернандо. Има двама братя — Марк, който е по-голям, и Уесли, който е по-млад,загива през 1977, удавяйки се в басейна на семейството. Родителите им се казват Гладис и Юджийн Килмър. На 17 години (1977), Вал записва в университета Джулиърд - Ню Йорк, където бъдещият актьор е най-младият студент, приет в драматичния факултет. Преди това е завършил училището в Чатсуърт, където не се е представял много добре. Той приписва кариерата си на хората от Нюйоркския университет. В студентските години бъдещият холивудски секс символ се появява като Орестис в "Макбет", Ричард трети, също и в някой постановки по Шекспир. През 1981 година, все още като студент, Вал играе в "How It All Began" - пиеса, на която е съавтор. След дипломирането си без никакви отклонения Вал отскача директно на нюйоркската сцена. През 1983 година участва в "The Slab Boys" с Кевин Бейкън и Шон Пен. Килмър сменя кариерата си на театрален актьор, дебютирайки като Ник Ривърс в шпионската комедия "Top Secret" (1984) и оттогава филмите започват да се редуват един след друг. Според думите на филмов критик Вал Килмър е "забележителен актьор, чиито брилянтни превъплъщения съчетават външност и интелект; хамелеон в изпълненията си, който играе широк диапазон от роли толкова съвършено, че всъщност е неузнаваем в различните филми. Актьор с неоценен талант". Това би могло да обясни защо хората толкова се стараят да запомнят ролите му. 1985 година е отбелязана с участието му в "Real Genius". Ролите му през следващите няколко години са различни, но задължително запомнящи се. Най-добрите от тях са в "Топ Гън" (1986), "Уилоу" (1988) и "Били Хлапето (1989). След тях се занизват "Дюн", "Синьо кадифе", "Линия на смъртта", "Обратна тяга", "Point Break" и "Неприлично предложение". През 1991 година Килмър затвърждава звездния си имидж с ролята на рок иконата Джим Морисън в биографичния филм на Оливър Стоун "Доорс", заради който Килмър прекарва шест месеца, ровейки се в живота на певеца.

Две години по-късно постига голям успех с ролята на чаровния Док Холидей в "Тумбстоун" (1993). 1995 година бележат участието му в "Интервю с вампир" и "Аленият прилив", а също и в мегахита "Батман завинаги". Последният постига голям успех и въпреки че отказва сходна роля в "Черният рицар", Килмър се издига все повече и повече. Същата тази година се запомня и с участието му в горещо аплодирания "Жега". За съжаление следващите му филми не са много успешни като най-забележимият е "Островът на д-р Моро" (1996). Главната му роля в "Светецът" (1997) е последвана единствено от гласа му през същата година, дублирайки роля в анимационния "Принцът на Египет". Следва ролята му на слепец, който връща зрението си в романтичната драма "Проглеждане" и на скандалния алкохолик в "Джо Кралят" - режисьорски дебют на актьора Франк Уоли.

Бившата жена на Килмър се казва Джоан Уоли — актриса и бивша певица в Cindy & the Saffrons. Двамата се запознават, докато работят заедно по филма Уилоу (1988). Имат две деца — дъщеря Мърсидис и син Джак.


 

Рейтинг: 3.6
Гласувай: 

 

 
тагове
 
 
добави в любими
 

 
Филмография
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
галерия
 

   Допълнителна информация:      

 
новини
 
 
форум
 
 
групи
 

коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg