Морган Фрийман

 
 
Морган Фрийман
Държава: САЩ
Рожденна дата: 01.06.1937

Биография:
    

Роден е на 1 Юни 1937 г. в Мемфис, Тенеси, САЩ. Младият Морган учи в Общинския Колеж на Лос Анджелис и след това служи в американската армия като механик от 1955 до 1959 г. Първата му проява като артист е в Бродуейската продукция „Обичащите негрите”. През 1969 участва в мюзикъла „Здравей, Доли!”, където всички артисти са афро-американци.

Фрийман играе няколко роли в серии по детски канал, между който са Мел Мундс и граф Дракула. Следват участия в други детски продукции: „Електрическа компания” и „Кой казва, че не мога да яхна дъгата?” (1991). Следва малка роля в трилъра „Блейд” (1973), играе Каска в „Юлий Цезар” (1979) и главна роля в „Кориоланус” (1979). Добрите му изпълнения му печелят славата на актьор, който умело пресъздава трудни и чудати характери.

През следващото десетилетие неговите по-известни филми са: „Атика” (1980); „Брубейкър” (1980); „Смъртта на пророк” (1991); „Улица Смарт” (1987) -ролята му на жесток уличен гангстер му носи първата номинация за "Оскар" за най-добра поддържаща роля. Много скоро след това е номиниран отново за "Оскар", но вече за най-добра мъжка роля за участието си в „Да возиш мис Дейзи” (1989). През същата година участва в екип с младите звезди Матю Бродерик и Дензъл Уошингтън в епичната драма за Гражданската война „Слава” (1989). Актьорът получава следващата си номинация за "Оскар" за най-добра мъжка роля за въздействащия трилър „Изкуплението Шоушенк” (1994). Трябва да чака обаче още цели 10 години за да спечели "Оскар" за най-добра поддържаща роля за филма „Момиче за милиони” (2004), където режисьор и негов партньор на сцената е неговият много близък приятел Клинт Истууд.

През дългата и много успешна кариера в киното Морган Фрийман си партнира с много от най-популярните и обичани звезди от големия екран и създава десетки запомнящи се образи на герой, бандити и чудаци. Има 27 номинации и 32 награди за изпълненията си във филмите.


 

Рейтинг: 3.5
Гласувай: 

 

 
тагове
 
 
добави в любими
 

 
Филмография
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
галерия
 

   Допълнителна информация:      

 
новини
 
 
форум
 
 
групи
 

коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg