Джет Ли

 
 
Джет Ли
Държава: Китай
Рожденна дата: 24.06.1963

Биография:
    

Джет Ли се ражда на 26 април 1963 год в Пекин, Китай. Когато Ли Лиан (това е истинското име на Джет Ли) бил на седем години, учителят завел класа в пекинската академия по у-шу. Момчето се впечатлило силно и много скоро започнало сериозни тренировки. Майсторството му бързо прогресирало и на 11 Ли вече има спечелени пет златни медала от шампионати по у-шу.

През 1981 го поканили на снимките за филма „Манастирът Шаолин”, които били в провинция У Нан, а в качеството на декор бил използван истинският храм. След излизането на филма по екраните Ли Лиан, вече с псевдонима Джет Ли, станал легенда в Китай. Той играл и в продълженията през 1983 и 1986. На снимките на последния филм възникнали актьорски „недоразумения” с режисьора, вследствие на което Джет Ли взел решение оттук-нататък да поеме кариерата си изцяло в свои ръце, т.е. сам да снима филми и да изпълнява главните роли.

Но филмът "Born to Defend" за приключенията на млад войник (Джет Ли) по време на Втората световна война се проваля с такъв грохот, че младият актьор задълго губи желанието да се занимава с „несвойствена” работа. Към разочарованието се прибавила и травма на гърба, която Ли получил при изпълнение на каскада.

Следващите две години Ли прекарал в опити да получи американско гражданство с аргументите, че не може да се изявява в условията на действителността в родината си и така нататък. Идеята да се прехвърли на Запад също не се оправдала. Ло Вей го снимал в "Dragon Fight" заедно с никому неизвестни актьори и зрителите не се прехласнали по филма, а лентата на Цуй Харк "Master" изобщо не стигнала до киносалоните. Единственият положителен факт се оказало запознанството с Цуй Харк, който после поканил Ли да играе в „Имало едно време в Китай". Лентата спечелила огромен успех, доброжелателна критика и две продължения.

Следващите години Джет Ли работил много и плодотворно в Хонг Конг и се снимал в над 20 кунг-фу филма - както добри, така и вече забравени. До големите знаменитости успял да се приближи само три пъти. На два от филмите с Ли режисьор бил ветеранът на „нефритения” екран Юен Ву Пин ("Пияният майстор"), а в "Kung Fu Cult Master" (1993) Ли си партнирал със самия Само Хун.

Любителят на хонгконгското кино Куентин Тарантино оказал съдействие за това няколко филма с Ли да получат американско разпространение. Така Америка все пак го видяла, а Ричард Донър го поканил за ролята на злобния и смъртоносен китаец в четвъртия филм от поредицата „Смъртоносно оръжие”.

В последно време Джет Ли игра доста успешно във филмите "Ромео трябва да умре", "Целувката на дракона" и „Единственият”. Актьорът отказа главната мъжка роля в "Тигър и дракон", но за щастие прие да играе в „Герой” (2002). Последва екшънът „От люлка до гроб” и малко по-особените „Дани кучето” и „Fearless”. През 2008 предстои да го видим в „Мумията 3”.


 

Рейтинг: 2.9
Гласувай: 

 

 
тагове
 
 
добави в любими
 

 
Филмография
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
галерия
 

   Допълнителна информация:      

 
новини
 
 
форум
 
 
групи
 

коментари
 
добави коментар
 
Отг: Джет Ли13.09.2009 в 2:37
 
super
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg