Уилям Дефо

 
 
Уилям Дефо
Държава: САЩ
Рожденна дата: 22.07.1955

Биография:
    

Известен със заплашително ексцентричните герои, които често играе (не случайно е единственият актьор, номиниран за „Оскар” за ролята на вампир . „Сянката на вампира”, 2000), Уилям Дефо е един от най-оригиналните и завладяващи актьори в съвременното кино. Относно външния си вид самият той коментира, че е идеален за ролята на съседското момче, стига да живеете до мавзолей.

Въпреки, че от екрана често внушава друго, Дефо е продукт на съвсем обикновено семейство от Средния Запад. Едно от 7-те деца на лекар, той е роден на 22 юли 1955 в Епълтън, Уискънсин. Дефо започва да играе като тийнейджър, а на 17 години се записва в университета в Уикънсин, Милуоки. Отегчен от това, което учи в театралния факултет, и след като разбира, че своенравието често минава за талант, Уилям (истинското му име е Уилям – Уилям е прякор от гимназията, който си остава с него) се присъединява към експерименталната трупа Theatre X. След турнета из Щатите и Европа, през 1977 Дефо се премества в Ню Йорк, където се присъединява към авангардния театър Wooster Group.

През 1981 се състои и филмовият му дебют – събитие, което той приема със смесени чувства, тъй като филмът, в който получава малка роля, е „Портите на рая” на Майкъл Чимино. Ролята му е изрязана в окончателния вариант и това от една страна го обезсърчава, но от друга го спасява от срама името му да бъде свързвано с най-прочутия провал в киното. По-късно играе във филми като „The Hunger” (1983) и „To Live and Die in L.A.” (1985), преди да направи пробива си във „Взвод” (1986). Като равнодушния, замаян от тревата сержант Илайъс, Дефо печели признанието на Холивуд и номинация за най-добър актьор в поддържаща роля.

Привлечен повече от проекти с артистичен, отколкото с финансов потенциал, Дефо последователно се снима в различни филми и често попада на роли, които му изграждат репутацията на един от най-предвидимо непредвидимите американски актьори. След образа на идеалистично настроения агент на ФБР в „Мисисипи в пламъци” (1988), той се снима в една от най-запомнящите се и дръзки роли в кариерата си – „Последното изкушение на Христос” (1988) на Мартин Скорсезе. След това Дефо играе парализиран и измъчен ветеран от Виетнам в „Роден на 4-ти юли” (1989) - вторият му филм с Оливър Стоун. Незабравим е и като бивш морски пехотинец, склонен да убива и да не се грижи за зъбите си в „Диво сърце” (1990) на Дейвид Линч, преди да стане още по-странен и да позволи на Мадона да капе горещ восък по голото му тяло в „Body of Evidence” (1992).

Следва завой по посока на блокбъстърите с ролята на наемник в „Реална опасност (1994) с Харисън Форд, по книгата на Том Кланси. Същата година спечелва отново възхищението на критиците с превъплъщението си в Т. С. Елиът в „Tom and Viv” - една от малкото роли, в които актьорът не изглежда като медицински случай. Изявата му като мистериозен таен агент от Втората световна война в „Английският пациент” (1996) е отново от познатия тип. През 1998 се завръща към съвременните теми с ролята на антрополог в „Lulu on the Bridge”, както и в силния, отлично приет „Affliction” на Пол Шрьодер.

Още от странните, опасни типажи Уилям играе в „eXistenZ” (1999) на Кроненберг, в „The Boondock Saints”, във вече споменатия „Сянката на вампира” (2000), и отново в блокбъстер – „Спайдър-мен”, където успя да придаде човешки черти на Зеления Гоблин, преди да се снима в „Имало едно време в Мексико” на Робърт Родригес.

Колкото и зловещ да изглежда често от екрана Уилям Дефо, всички, които успяха да се срещнат и да разговарят с него миналата години, когато бе на снимки в България, останаха с чудесни впечатления от скромното му, приветливо и отзивчиво поведение на човек, напълно лишен от „звездомания”, за разлика от повечето останали звезди, работили у нас.


 

Рейтинг: 1.7
Гласувай: 

 

 
тагове
 
 
добави в любими
 

 
Филмография
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
галерия
 

   Допълнителна информация:      

 
новини
 
 
форум
 
 
групи
 

коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg