Збигнев Цибулски

 
 
Збигнев Цибулски
Държава: Полша
Рожденна дата: 03.11.1927
Починал: 08.01.1967

Биография:
    

Збигнев Цибулски е смятан за един от най-забележителните актьори в следвоенната полска кинематография, наричан е дори "полският Джеймс Дийн". Пресъздава образи на разкъсвани от вътрешни противоречия, неврастенични, но изключително експресивни герои.

Две години следва в краковската Търговска академия и факултета по журналистика на Ягелонския университет, а през 1953 г. се дипломира в Театралната и филмова академия в Краков. В началото на 60-те на XX в. се пренася във Варшава, където първоначално играе в театър "Вагабунда", а по-късно - в театър "Атенеум". За киното го открива Анджей Вайда. Най-голяма популярност актьорът получава с филмовите си роли. Играе в такива известни филми, като "Пепел и диамант"; "Осмият ден от седмицата"; "Ръкопис, намерен в Сарагоса". Най-важното роля на Цибулски е ролята на Мачек Хелмицки в "Пепел и диамант". След нея той се превръща в звезда. Характерните роли, които пресъздава, новаторският начин на игра пред камерата, както и специфичният начин на обличане и поведение го превръщат в култов актьор. Личността му до днес продължава да предизвиква огромен интерес. Загива трагично, опитвайки се да скочи в потеглилия влак, защото закъснявал за снимки.

През 1968 г. Анджей Вайда му посвещава филма "Всичко за продан". През 1996 г. посмъртно му е присъдена "Супер Златна патица" (награда на сп. "ФИЛМ") за най-добър актьор в историята на полското кино, а в класацията за най-добър актьор на авторитетното сп. "Политика" той заема 4 място.


 

Рейтинг: 0.3
Гласувай: 

 

 
тагове
 
 
добави в любими
 

 
Филмография
 

 
галерия
 

   Допълнителна информация:      

 
новини
 
 
форум
 
 
групи
 

коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg